Niepozorna roślina, jaką jest chmiel, stosowana była w zielarstwie już od czasów starożytnej Grecji i Rzymu. W kolejnych wiekach jej działanie lecznicze przyćmiły walory smakowe piwa sporządzanego z szyszek chmielu. Obecnie wyciąg z szyszek chmielu ponownie wraca do mody jako remedium na wiele dolegliwości.
Co leczy chmiel?
Najpowszechniejszym zastosowaniem ekstraktu z szyszek chmielu jest wspomaganie w stanach przemęczenia, stresu i bezsenności. Preparaty chmielowe mają działanie relaksujące i wyciszające, co sprzyja poprawie jakości snu. Ze względu na obecność fitoestrogenów, wyciągu z szyszek chmielu używa się również w okresie menopauzy u kobiet, by złagodzić jej negatywne objawy. Cenione są również właściwości poprawiające trawienie i moczopędne.
Unikalne właściwości
Oprócz wspomnianych już zastosowań wyciągu z szyszek chmielu, istnieje szereg mniej znanych sposobów jego użycia. Ekstrakt z chmielu cechuje się właściwościami antybakteryjnymi, przeciwwirusowymi oraz antygrzybicznymi. Prowadzone są badania mające na celu zastosowanie ekstraktu chmielowego w lekach przeciwwirusowych. Chmiel znajduje również zastosowanie w profilaktyce odkładania kamienia nazębnego i próchnicy. Ponadto wyciąg z szyszek chmielu polecany jest do stosowania w formie okładów w zapaleniu korzonków nerwowych, bólach reumatycznych, a także trudno gojących się ranach. I z pewnością nie są to wszystkie zastosowania tej wyjątkowej rośliny.